TARHARAPARPERI (Rheum x hybridum)

Rabarber (ruots.)

Paikalliset nimet: Raparperi

Heimo: Polygonaceae

Tyyppi: Monivuotinen

Kukinta-aika: Toukokuu

Kukinnon väri: Kermanvalkoinen

Korkeus: Kukintovarsi 0.50 – 2 m korkea

Lehdet: Herttamaiset, jopa 50 cm leveät

Perinnepihan kasvinäytteen alkuperä: Ikaalinen, Hämeenkyrö, Tampere

Viljelyohjeita

Tarharaparperi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, runsasravinteisessa ja hieman savipitoisessa mutta kuitenkin läpäisevässä maassa. Tarharaparperi tuottaa satoa koko kesän, kun liian paksuiksi kasvaneet varret poistetaan säännöllisesti. Kasvista käytetään ravinnoksi lehtien pitkät mehiruodit. Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka kuluttaa elimistön kalsiumia. Kalsiumin saanti onkin hyvä turvata nauttimalla esimerkiksi maitotuotteita. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä.

Viljelyhistoriaa

Tarharaparperi esiintyy luonnonvaraisena Itä-Aasiassa ja Kiinassa sitä on käytetty lääkekasvina jo noin kolmetuhatta vuotta sitten. Eurooppaan raparperi saapui 1300-luvulla ja Suomessa raparperin viljely ravintokasvina yleistyi 1800-luvun lopulla.

Kasviin liittyviä tarinoita Pirkanmaalta

Eräs Perinnepihan tarharaparpereistä on kulkenut omistajansa mukana asuinpaikasta toiseen, ja samaa kantaa on jäänyt kasvamaan neljälle pihalle.

Lähteet

Salo, Ulla ja Pertti 2011: Pihan perinnekasvit. Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna.

Takaisin

Share