Perinnepihan istutustyöt ovat päättyneet

Kasvien istuttaminen Perinnepihalle on tältä kesältä päättynyt. Lähes kaikki tähän mennessä kerätyt kasvit on nyt istutettu lopullisille kasvupaikoilleen. Perennat, ruohovartiset hyötykasvit, sipulikasvit, ruusut sekä muut puuvartiset pensaat löysivät kaikki paikkansa perinnepihan istutusalueilla. Vain köynnöskasvit ja marjapensaat jäivät odottamaan vuoroaan ensi kevääseen. Istuttamisen ohella myös kasvien kerääminen on jatkunut vielä kuluneena syksynä. Aitoukonhattua etsittiin kokoelmaan pitkään ja sitä saatiinkin viimein syyskuussa – peräti kahta eri kantaa.

DSC_0150
Perennojen istutusalueita Pirkanmaan Perinnepihalla

 

Perinnepihalla kasvit on istutettu normaalia tiheämmin. Kasvien ryhmittelyssä on kiinnitetty huomiota kasvien lopulliseen kokoon, kukinta-aikaan ja kukkien väriin. Voimakkaasti juurten avulla leviävät kasvit on eristetty muusta istutusalueesta juurimatolla. Puuvartisista esimerkiksi ruusujen ja perennoista raunioyrttien, asterien sekä kotkansiipien leviämistä rajoitetaan juurimaton avulla. Siemenlevintäisten lajien eri yksilöt puolestaan on istutettu eri alueille ristipölyttymisen välttämiseksi.

Siirrettäessä kasveja väliaikaisistutuksesta lopulliselle kasvupaikalle kasvien juuret puhdistettiin mahdollisimman tarkkaan rikkakasveista. Vuohenputki, peltokierto ja rönsyleinikki ovat monen puutarhan tuttuja kuokkavieraita, jotka kannattaa pitää poissa uusilta istutusalueilta. Istuttamisen aikana ja sen jälkeen uusi kasvualusta kasteltiin huolellisesti. Siirtäminen koetteli useimpien kasvien ulkonäköä, mutta joidenkin astereiden ja piiskujen kukinta jatkuu siirtämisestä huolimatta. Myös isotähtiputki ja koreakärsämö ovat jaksaneet vielä tuottaa muutamia kukkia.

 

DSC_0181
Koreakärsämö (Achillea ptarmica f. multiplex)

 

Monet perennat ehtivät saada myös näyttävän syysvärin.

DSC_0140
Soihtunauhuksen (Ligularia x hessei) syysväritystä

 

Kakalia on suurperenna, jonka viljellään nykyisin melko harvoin. Perinnepihan yksilö kasvoi yli kaksi metriä korkeaksi ja vielä syksyllä sen siemenhöytyvät ja tähtimäiset verholehdet ovat koristeellisia.

DSC_0175
Kakalia (Parasenecio hastatus)

 

Valkotäpläimikän valkovihreät lehdet erottuvat helposti ruskan värien joukosta.

DSC_0167
Valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata)

 

Siementaimina istutettujen sormustinkukkien heleänvihreät lehtiruusukkeet ovat jatkaneet voimakkaasti kasvuaan siirtämisen jälkeen. Kaksivuotisen perennan kukinta koittaa ensi kesänä.

DSC_0170
Sormustinkukan (Digitalis purpurea) ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeita

 

 

 

 

 

 

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.