Perinnepihan perennaniitty

Perinnepihan näyttelyalueelle perustetaan myös perennaniitty, jossa moni- ja kaksivuotisia kukkakasveja käyttäen pyritään luomaan monilajinen ja pitkään kukkiva perennaryhmä. Niityn kasveihin kuuluu kaikenkokoisia perennoja suurista röyhytattarista ja piiskuista keväällä kukkiviin esikoihin ja vuokkoihin. Siemenlevintäiset kasvit, kuten esimerkiksi akileija ja rohtosormustinkukka, saavat ajan mittaan kylväytyä vapaasti niitylle. Perennaniityn kasvien joukkoon istutetaan myös luonnonperennoja, kuten esimerkiksi puna-ailakkia ja kultapiiskua.

Perennaniityn kasvit on koottu lahjoituksina muiden kasvien tapaan. Monet kasveista on saatu siemeninä, jotka on kylvetty jo edellisenä syksyllä ja näin ne ovat saaneet luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana ja taimettuneet keväällä sään lämmetessä.

Lehtosinilatva (Polemonium caeruleum) on yleinen vanhojen pihapiirien perenna, jonka kukat ovat yleisimmin siniset, joskus myös valkoiset. Kauniisti liuskottuneiden lehtien vuoksi kasvia on kutsuttu myös nimellä ”Jaakopin tikapuut”.

Lehtosinilatva
Lehtosinilatva (Polemonium caeruleum)

Isotähtiputki (Astrantia major) on vanha perenna,  joka on tullut uudelleen suosituksi. Perinnepihan kanta on peräisin Tampereelta Näsinpuistosta, jossa sitä on tiettävästi kasvatettu jo viime vuosisadan alusta saakka.

Astrantia major_1
Isotähtiputki (Astrantia major)

Perennaniityllä kasvaa myös kaksivuotisia kukkakasveja kuten rohtosormustinkukkaa (Digitalis purpurea). Rohtosormustinkukka on monien perinteisten koristekasvien tapaan tullut Suomeen alunperin lääkekasvina. Nykyisin tiedetään, että koko kasvi on myrkyllinen. Kukinnon väri on yleisimmin vaaleanpunainen tai tumman ruusunpunainen, joskus myös valkoinen.

Rohtosormustinkukka
Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea)

Perinnepihan kokoelmaan kuuluu erilaisia astereita: pikkuasteri (Aster sedifolius), syysasteri (Aster novi-belgii) ja yleisimmin pihoilla ja puutarhoissa tavattava ”maatiaisasteri”, jonka alkuperää ei tarkkaan tunneta. Useimmat asterit kukkivat syyskesällä laventelinsinisin kukin.

Aster novi-belgii_2
Syysasteri (Aster novi-belgii)

Ukonkello (Campanula latifolia) on korkea ja näyttävä perenna, joka kukkii heinäkuussa suurin sinisin tai valkoisin kellomaisin kukin. Osa ukonkelloistamme on peräisin Hörtsänän arboretumista Orivedeltä.

Ukonkello
Ukonkello (Campanula latifolia)

Muita perennaniityn kasvilajeja ovat mm. lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium), varjolilja (Lilium martagon), kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris), tarhakalliokielo (Polygonatum x hybridum), harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) ja myskimalva (Malva moschata).

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.