Perinnepihan suuret perennat

Perinnepihalle lahjoituksina saatujen kasvien joukossa on useita suurikokoisia perennoja, jotka on nyt istutettu lopullisille kasvupaikoilleen perinnepihan näyttelyalueelle.

Eräs näyttävimmistä perennoistamme on isohirvenjuuri (Inula helenium), jonka kukkavarret saattavat kasvaa yli kahden metrin korkuisiksi. Kasvilla on lisäksi huomiota herättävän suuret, jopa metrin pituiset lehdet. Isohirvenjuuri on vanha lääkekasvi, jonka hyötykäyttö on sittemmin unohtunut. Kasvin saamat monet nimet kuten ”oolanti”, ”vaarinkukka” ja ”noitatohtorin kasvi” kertovat edelleen sen merkityksestä ja erityislaadusta.

Inula helenium
Isohirvenjuuri Inula Helenium

Rantakukka (Lythrum salicaria) on tyypillinen esimerkki pihoihin siirretyistä luonnonkasveista. Pitkässä latvatertussa sijaitsevat purppuranpunaiset kukat tekevät kasvista myös suositun koristekasvin, joka sopivalla kasvupaikalla voi kasvaa yli metrin korkuiseksi. Perinnepihalla kasvava yksilö on erityisen runsaskukkainen ja näyttävä.

Rantakukka
Rantakukka (Lythrum salicaria)

Kaukasiankirahvinkukka (Cephalaria gigantea) on melko harvinainen perenna, joka saatu perinnepihan kokoelmaan Hämeenkyröstä. Siellä sen tiedetään kasvaneen jo 1900-luvun alusta alkaen. Kasvi muodostaa leveän lehtiruusukkeen ja se kukkii kellanvaalein kukin pitkään heinäkuussa.

Kaukasiankirahvinkukka
Kaukasiankirahvinkukka (Cephalaria gigantea)

Isoritarinkannuksen (Delphinium elatum) historia Suomessa ulottuu jo 1600 – ja 1700 -luvuille, jolloin kasvia on viljelty lääkekasvina. Sinisen eri sävyissä keskikesällä kukkivat ritarinkannukset kasvatetaan perinteisesti lämpimillä ja tuulensuojaisilla seinustoilla.

Delphinium
Isoritarinkannus (Delphinium elatum)

Kultapallo (Rudbeckia laciniata ’Goldball’) on tuttu vanhojen pihojen perenna ja sitä on kasvatettu Suomessa jo 1900-luvun alusta saakka. Usein yli kaksi metriä korkeaksi kasvava, runsain keltaisin kukin kukkiva perenna on itseoikeutetusti pihan keskipiste syyskesällä.

DSC_0089
Kultapallo (Rudbeckia laciniata ’Goldball’)

Perinnepihan muita suuria perennoja ovat mm. erilaiset piiskut, syysasterit, raunioyrtit ja röyhytattaret.

 

 

 

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.