Kasvien istuttaminen perinnepihalle alkoi

Ensimmäiset kasvit istutettiin siirremaalta varsinaisille kasvupaikoilleen heinäkuun viimeisenä päivänä. Aamuinen tihkusade enteili erinomaista istutussäätä, mutta iltapäiväksi vaihtui paahtava auringonpaiste. Ensimmäisenä päivänä siirrettin vasta muutamia taimia, mutta tästä se lähtee.

Kasvien siirtäminen ja uudelleensijoitus on aiheuttanut paljon päänvaivaa. Kasvit on saatu juurenpaloina, pistokkaina ja siemeninä. Ne eivät siis ole vielä kovin suuria, tosin poikkeuksiakin on. Esimerkiksi eräskin syysasteri on vuodessa levinnyt peittämään yhdeksälle kasville tarkoitettua ruutua. Miten siis saada voimakkaasti leviävät kasvit pysymään kurissa ja toisaalta kuinka pitää huoli siitä, että pikkuruisilla taimilla on riittävästi kasvutilaa myös täysikokoisena? Kuluneen vuoden aikana saadut alut ovat joutuneet juurtumaan siirremaan kovaan saveen, mutta nyt luvassa on ravinteikasta ja pehmeää multaa. Toivottavasti karaistuneet maatiaiset selviävät myös vähemmän karuissa olosuhteissa. Lisäksi kerättyjen kasvien mukana on tullut kaikenlaista sellaistakin, mitä ei ole luetteloitu eikä tunnistettu. Yleisimmin juolavehnää, mutta myös kiinnostavia sipulikukkia tai muita perennoja. Siirtovaiheessa nämä ylimääräiset seuralaiset on eroteltava juurakoista. Pohdintaa on aiheuttanut myös se, että siemenlevintäiset kasvit eivät saisi päästä pölyttämään toisiaan. Muuten voi käydä niin, että tarinan mukaan ainakin 40-luvulta saakka vaaleanpunakukkaisena säilynyt akileija muuttuukin perinnepihalla siniseksi.

Epävarmuudesta huolimatta toimeen oli vain tartuttava ja helpointa oli aloittaa siirtämällä ensin suuret yksittäispensaat.

DSC_0007

Kärryssä on vaalenpuna-, valko- ja lilakukkaista pihasyreeniä. Paakkujen kitkeminen on vielä kesken ja lajikirjo sen mukainen.

DSC_0034

Avojuurisia taimia istutettaessa on tarkeää huolehtia siitä, että vettä on koko ajan tarjolla. Onkohan edes mahdollista kastella liikaa tässä vaiheessa?

DSC_0018

Kasvit on tarkoin dokumentoitu. Tämä lumipalloheisi on saatu Vaskivedeltä Virroilta. Alunperin pikkutaimen emokasvi on lähtöisin Karjalan kannakselta Räisälästä. Kasvi kulki evakkomatkan oksanpätkänä ja päätyi juurtumaan Pohjanmaalle, mistä se muutamien mutkien kautta kulkeutui Virroille. Nyt uusi kasvupaikka on Ahlmanin perinnepihalla Tampereella.

DSC_4414Lopuksi napakka tiivistys. Näytealueella kasvit saavat juurilleen kunnon multaa. Toivottavasti muutos ei ole liian radikaali siirremaan savikkoon juurtuneille taimille.

 

 

 

 

 

DSC_4425

Ja lopuksi tietysti vettä!

Tänään jatketaan perennaniitylle tulevien kasvien siirtämisellä. Siirtoistutukset lienevät valmiit elokuun loppuun mennessä. Tulkaa katsomaan mitä tapahtuu, esittelemme mielellämme pihaa muiden töiden lomassa!

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.