Kasvitarinoita

Monet tutut puutarhakasvit ovat tulleet Eurooppaan eri puolilta maailmaa tutkimusmatkailijoiden ja kasviharrastajien mukana. Kasveja kerättiin usein siemeninä, joita oli helppo kuljettaa, mutta joskus kaukaa tuodut siemenet tuottivat yllätyksiä kasvattajalleen.

Ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linné oli nähnyt särkyneensydämen (Lamprocapnos spectabilis) kauniin kukkavarren venäläisessä kasviossa ja ihastunut kasviin. Vuonna 1765 Linné pyysi Siperiassa pappina toimivaa suomalaista tiedemiestä ja tutkimusmatkailijaa Eric Laxmannia lähettämään kasvin siemeniä Ruotsiin. Laxmannin lähettämistä siemenistä ei kuitenkaan kasvanut Linnén toivomaa kasvia, vaan keltakukkainen jalokiurunkannus (Corydalis nobilis), jonka lehdet tosin muistuttavat suuresti särkyneensydämen lehtiä.

Tampereella sijaitsevan Kaarilan kartanon omistaja, professori Pehr Adrian Gadd tunsi Linnén henkilökohtaisesti. Gadd sai jalokiurunkannuksen siemeniä Linnéltä Uppsalasta ja kokeili niiden kasvattamista omilla koeviljelmillään Kaarilassa. On todennäköistä, että kaikki Lounais-Suomen jalokiurunkannukset ovat peräisin samasta kasvikannasta, jonka siemeniä Eric Laxmann erehdyksessä lähetti Siperiasta Ruotsiin.

Näyttävä jalokiurunkannus kuuluu alkukesän ensimmäisiin kukkiviin kasveihin. Sitä tapaa vanhoissa puutarhoissa ja luontoon levinneenä lehtometsissä, nurmikoilla ja pientareilla joskus laajoinakin kasvustoina. Kasvi kukkii kellanvalkoisin terttumaisin kukinnoin parin viikon ajan touko- ja kesäkuun vaihteessa. Kukinnan jälkeen rehevä lehdistö lakastuu ja häviää kokonaan näkyvistä. Kasvi talvehtii juurimukulan varassa seuraavaan kevääseen.

Carl von Linné ei koskaan nähnyt kukkivaa särkynyttäsydäntä, sillä kasvin toi Eurooppaan vasta vuonna 1846 skotlantilainen Robert Fortune löydettyään sen Kiinasta, Zhoushan saarella sijainneesta puutarhasta. Kasvia oli tuolloin viljelty koristekasvina Kiinassa jo pitkään ja siitä tuli nopeasti suosittu puutarhakasvi myös Euroopassa.

Lähteet

Tidningen Trädgårdsliv Sverige, No 1/2013, Åtta.45 Tryckeri AB, Solna
Välimäki, Heikki 2008: Winterin mutkan tarinoita. Historiaa, muistoja ja kuvia Epilästä. Esa Print Oy, Tampere.

 

Corydalis_2

Jalokiurunkannus, Corydalis nobilis

 

 

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.