Perinnepihan kevätkylvöjä

Perinnepihaprojektissa viljellään kevään ja kesän aikana joitakin vanhoja hyötykasvilajeja, joiden käytön soisi uudelleen yleistyvän.

Suomessa on aiemmin viljelty monia lehtivihanneksia ja juureksia, jotka ovat sittemmin harvinaistuneet. Tällaisia ovat esimerkiksi pinaattihierakka (Rumex patientia), hyvänheikinsavikka (Chenopodium bonus-henricus), tarhamaltsa (Artiplex hortensis), härkäpapu (Vicia faba) sekä kaskinauris (Brassica rapa), maa-artisokka (Helianthus tuberosus) ja mustajuuri (Scorzonera hispanica).

Pinaattihierakka, hyvänheikinsavikka ja tarhamaltsa voidaan kylvää varhain keväällä ja kasvien lehtiä käytetään pinaatin tapaan. Monivuotisen hyvänheikinsavikan nuoria versoja voidaan lisäksi käyttää parsan tavoin. Tarhamaltsan punainen muunnos sopii myös koristekasvien joukkoon. Myös luonnonvaraista jauhosavikkaa voi käyttää tuoreena tai pinaatin tapaan. Korkean oksaalihappopitoisuuden vuoksi jauhosavikkaa on hyvä käyttää maltillisesti. Sen voi kiehauttaa ennen käyttöä tai sitä voi nauttia maitoruuissa. Jauhosavikan siemeniäkin on ennen käytetty ravinnoksi, mutta käyttöä haittaa korkea saponiinipitoisuus. Samaan kasvisukuun kuuluva eteläamerikkalainen kvinoa (Chenopodium quinoa ) on tärkeä ravintokasvi ja sen viljelyä kokeillaan nykyisin myös Suomessa.

Kaskinauris on yksi maamme vanhimmista viljelykasveista. Nauriin viljely kuitenkin väheni perunan yleistyttyä 1700-luvun lopulla. Kaskinauris kylvetään kesäkuussa kalkittuun, mutta ei liian ravinteikkaaseen maahan. Myös maa-artisokkaa viljeltiin Suomessa jo 1700-luvulla. Isoauringonkukan kanssa samaan Helianthus-sukuun kuuluvan maa-artisokan satoa voidaan korjataan syksyllä maan jäätymiseen saakka. Osa mukuloista voidaan jättää maahan ja korjata satoa ravinnoksi varhain seuraavana keväänä.

Härkäpapu oli Suomessa tärkein palkokasvi ennen herneen viljelyn yleistymistä. Härkäpapu on helppo viljeltävä, sillä se ei ole kylmänarka ja voidaan kylvää aikaisin keväällä toisin kuin pensas- ja köynnöspavut. Härkäpapuja voidaan syödä joko tuoreina tai tuleentuneita papuja voidaan kuivata myöhempää käyttöä varten.

Lisää vanhoista hyötykasveista voi lukea mm. Hyötykasviyhdistys ry:n ja
Maatiainen ry:n verkkosivuilta.

P1050795

 

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.