Perinnekasveja ja puutarhakarkulaisia

Perinnepiha ja Puutarhakarkulaiset kuriin, Ahlmanin koulun säätiön hankkeet, osallistuivat helmikuussa Viherympäristöliiton järjestämään Viherpäivät & Vihertekniikka -tapahtumaan Tampereella. Näyttelyosasto herätti keskustelua siitä, kuinka tietyt puutarhakasvit ovat vaarassa kadota, toiset taas ovat levinneet luontoon haitallisina vieraslajeina.

Perinnepihahankkeen tavoitteena on kerätä ja säilyttää vanhojen puutarhakasvien pirkanmaalaisia kantoja, jotka ovat kasvaneet samalla seudulla vuosikymmeniä ja sopeutuneet paikallisiin kasvupaikkatekijöihin. Vanhat kasvit kantavat useasti mukanaan myös kasveja vaalineiden sukupolvien muistoja ja tarinoita.

Luontoon karatessaan joistakin perinteisistä puutarhakasveista voi kuitenkin tulla haitallisia tunkeilijoita, jotka vievät elintilaa luonnonvaraisilta kasveilta. Esimerkiksi komealupiini (Lupinus polyphyllus), kurtturuusu (Rosa rugosa), jättitatar (Fallopia sachalinensis) ja terttuselja (Sambucus racemosa) ovat puutarhoista luontoon karanneita koristekasveja. Tarkkailtavien vieraslajien joukossa on myös perinteisiä puutarhan koristekasveja kuten rohtoraunioyrtti (Symphytum var. officinale ja var. bohemicum), ruotsinraunioyrtti (Symphytum x uplandicum) ja viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia). Maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla on luettelot Suomessa esiintyvistä haitallisista vieraslajeista sekä tarkkailtavista ja paikallisesti haitallisista vieraslajeista.

Share
Kategoria(t): Projektissa tapahtuu Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.